Ik begrijp niet wat je bedoelt. Miscommunicatie. Ik dacht dat jij... maar nee. Communicatie leidt elke dag tot misverstanden en problemen. Ik maak het dagelijks mee, in relaties, tussen vrienden, binnen bedrijven en inmiddels in de gehele samenleving. En nee, het is niet eenvoudig. Niemand heeft je leren communiceren. Communicatie is levenskunst, net zoals luisteren. En of je nu in je hoofd met jezelf in gesprek bent of met een ander persoon, stel jezelf af en toe deze vraag: wat bedoel ik hier nu echt mee.
Verbeter je communicatievaardigheden in 2023
Het is belangrijk om regelmatig tijd te nemen om naar binnen te keren en te communiceren met jezelf. Door te checken hoe je je voelt en wat je denkt, kun je begrijpen wat er aan de hand is en hoe je je emoties en gedachten kunt beheersen.

Hier zijn een paar tips om de communicatie met jezelf te verbeteren:
  1. Maak tijd vrij om naar binnen te keren. Zoek een rustige plek en neem enkele minuten om te mediteren, te journalen of gewoon stil te zijn.
  2. Stel jezelf vragen. Vraag jezelf af hoe je je voelt, wat je denkt en wat je nodig hebt. Dit kan je helpen om je emoties en gedachten beter te begrijpen en te beheersen.
  3. Luister naar wat je te zeggen hebt. Geef jezelf de ruimte om te spreken en laat je gedachten en emoties vrijkomen.
  4. Wees vriendelijk en begripvol voor jezelf, net zoals je zou zijn voor een goede vriend.
Door deze stappen te volgen, kun je de communicatie met jezelf verbeteren en beter begrijpen wat er aan de hand is. Dit kan je helpen om meer rust en helderheid in je leven te creëren.

Wil je meer weten over communicatie? Doe mee met het Your Roadmap programma >>